Een natuurlijke manier van voeren en voerwinning.
In de lente en de zomer is dit meestal gras. Na de zomer, in de herfst en de winter, wordt dit meestal meer hooi of kuilvoer. Maar er wordt vaak te weinig aandacht aan dit onderdeel van de voeding besteed. Het hooi ruikt het goed en ziet het er goed uit, dan zal het wel goed zijn. Soms is dit dan ook wel zo maar vaak niet. Laat uw ruwvoer eens controleren en stem het krachtvoer af op uw ruwvoer. Vaak kan men met minder krachtvoer toe bij goed ruwvoer.
Het hooi en het kuilvoer bestaat uit gras. Maar wat voor gras? Meestal is dit productie gras voor koeien. Weinig stengel en een hoog eiwitgehalte. En daardoor ongeschikt voor paarden.
Dit kunnen we ondervangen door te beginnen met een ander soort grasmengsel te zaaien. Lager in voedingswaarden en hoger in ruwe celstof/vezels.
EquiSentials Paardenkunstmest is speciaal ontwikkeld voor de paardenwei. Het heeft maar 9% stiksof, waarvan 3% direct vrijkomt voor de eerste groei en 6% na ongeveer 8 weken na het strooien. Hier onstaat er een veel langere groeiperiode maar met een veel lagere voedingswaarde. Daarom is het veel beter geschikt voor paarden. Ik heb de samenstelling ook uitgebreid met Magnesium, Zwavel en Natrium, wat deze kunstmest veel completer maakt. EquiSentials Paardenkunstmest is er in 2 soorten Classis en Sefer. Bij Sefer is selenium toegevoegd. Het gras zet deze anorganische selenium om in Organische die hierdoor beter opneembaar is door het paard. Tevens bevordert het de algehele gezondheid van het paard.
Als ruwvoer man ben ben ik op zoek gegaan naar andere ruwvoeders die geschikt zijn voor paarden. Door mijn achtergrond en arbeidsverleden ken ik Luzerne al heel lang. Maar ik ben niet zo voor smaakmakers in het voer als bv. Melasse of andere toevoegingen . Paarden krijgen al te veel suikers binnen door het voer.
Dit zou en moest in mijn optiek anders daarom heb ik een Paarden-Lucerne zonder toevoegingen en melasse. EquiSentials Paarden-Lucerne is een late snede lucerne met veel ruwe celstof en veel natuurlijke vitaminen en mineralen. Doordat het veel ruwe celstof bevat moet het paard hier veel op kauwen. Hierdoor maakt het veel speeksel aan dat de vertering positief beinvloed. Voor 1 kg wordt ca. 3,5 liter speeksel aangemaakt. Dit heeft ook een preventieve werking op maagzweren maar kan ook koliek en hoefbevangenheid voorkomen. De Paarden-lucerne wordt gebonden met 6% Soja olie, dit om het blad te binden aan de stengel. Doordat Sojaolie Omega 6 en 3 bevat is het een aanvulling en geen toevoeging.
Daarnaast heb ik ook Timothy grass hooi, kunstmatig gedroogd, waardoor de waardevole vitaminen en mineralen bewaard blijven en hierdoor in hogere mate voor het paard beschikbaar zijn.